1. søndag i advent

3.desember 2017. 1. søndag i advent.

Skikkelig vestlandsk førjulsvær i dag og. Bestetida.com hadde julebord på Wesselstuen i går ettermiddag. Synnøve og jeg var invitert. Jeg spiste klippfisk med alt tilbehør. Jeg forbanner fortsatt han gjøken som mistet tørkafisken i bålet og senere fant ut at denne lutingen «ga fisken merverdi». Lut skal brukes til rengjøring. Men alt tilbehøret til lutefisk liker jeg godt. Og slik var klippfisken servert på Wesselstuen. Kjempegodt. Eller sykt, sykt, sykt, sykt godt som det heter i dag.

En skikkelig brun restaurant på Ole Bullsplass som ikke feiret sine 60 år i sommer. Litt tungt og ærverdig gammelt interiør med patina. En håpløs plass en sommerdag, men perfekt når regnet plasker ned fra alle kanter ute. Men inne fornemmes den lune stemningen, summingen fra alle bordene, og den gode lukta av ulik type mat. På Wesselstuen har alltid «åndseliten» i og omkring den nasjonale Scene, Ole Bull teater, Harmonien med flere samlet seg etter endt dyst. Her værer man hvordan spirene til mange av intrigene som har utspilt seg rundt de ærverdige kunstinstitusjonene har blitt næret. Men også et sted hvor mange nye ideer til mange kassesuksesser på både teater og revy har blitt til. 

Vi skulle ha julebord før vi fikk med oss «lysfesten» i Bergen, med tenning av julegrana på lille lungegården, og fyrverkeri. Hadde forventet at arrangøren hadde erfaring fra vestlandsværet. Til manges skuffelse ble det største og flotteste fyrverkeriet synlig bare fra oven. Vi på bakken hørte bare smellet, kjente kruttrøyken, men lyset og fargene ble slukt av regn og tåke. Synd.

Men så fikk vi med oss avskjedsforestillingen «etteryst Jesus» av og med Bjørn Eidsvåg og Svein Tindberg. Jeg lo og gråt om hverandre i 100 minutter.  Jeg har bare et råd. Gå og se den. Hvis du ikke blir berørt spanderer jeg en cognac. For da trenger du det.

I kveld er det tenning av julegrana i gata vår i borettslaget. Den er vel nærmere 15 meter høg nå. Men «3 gode naboer» har montert 145 meter med lys. Så da blir det gløgg og sang kl 18. 

Jeg var i Oslo på fredag på jobb. Kjørte tog hjem igjen. Over Roa. En togtur som ga sjelen ro, men også rom for tilbakeblikk og refleksjon. Mer om det neste søndag. Ha en god 1. søndag i advent.

3. søndag i advent

Det våte vestlandsværet har vært byttet ut med snøvær forrige helg, som utrolig nok har lagt pent i ro i 8 dager. Til manges irritasjon fordi brøytebilen kom på søndag når alle biler sto på parkeringsplassen eller i gangvegen inn til husene. Mao snøen ligger der ennå.

Men vi hadde barnebarn på besøk og laget vintersesongens første og muligens årets siste snømann i Bergen.

Og apropos snø. Togturen min fra Oslo fredag 8. ga rom for refleksjon og tilbakeblikk. Min første togtur til Oslo var med natt toget en gang tidlig på 70 tallet. Skulle følge mamma til Oslo på sykehus. Jeg husker ennå knakkingen av av låsehendelen til konduktøren når han ca kl 0600 varslet de"sovende" om at toget nå var på Roa, og Oslo om 3 kvarter.

Toget fra Bergen gikk dengang fra Hønefoss mot Jevnaker før det ble penslet inn på Nordbanen på Roa. All trafikk på Bergensbanen gikk over Roa fram til 1989. Bergenstoget ankom dermed Østbanen, i motsetning til alle andre togstrekninger fra Vest, Vestfoldbanen, Sørlandsbanen m.m. som ankom Vestbanen ned i Akervika.

Det er undelig å tenke på at allerede i 1870 ble det lagt frem et forslag om å anlegge en jernbane mellom Bergen og Oslo. Første etappe ble åpnet 11. juli1883 med den smalsporete jernbanen mellom Bergen og Voss.  Men det var mye diskusjon om trase også den gangen, så hele linjen ble først åpnet for ordinær trafikk fra 1. desember 1909.

Idag går jo vanligvis Bergensbanen fra Hønefoss, videre til Hokksund og Vikersund før Drammen, Asker og Sandvika før Oslo S eller Østbanen. 

Men altså ikke nå de siste månedene av 2017. Nå er det tur gjennom Nordmarka. Jeg hadde ikke reist denne strekningen siden jeg var på kurs på Gran på Hadeland i 1982. Dengang som nå er jeg fasinert av hvor vakker denne togstrekningen er. Fra du forlater Oslo S,  kjører langs deler av Akerselva opp lang Maridalsvannet før du inntar Nordmarka og passerer gamle og nedlagde stasjoner inne i marka. 

Vi må stoppe her pga møtene tog. Vi stopper på Grefsen og Nittedal, men kjører sakte forbi Harestua og Roa før vi passerer de lokale på og avlessingstasjonene som er knyttet til stor industrivirksomhet ved Hadeland Glassverk på Jevnaker og gamle Norske Skog sitt annlegg. 

Det ligger 30-40 cm snø, og folk er ute og går skitur med hodelykt inn og utav små lysninger i furuskogen. Det er klarvær og stjerneklart. Det er et helt annet liv på landet. Og vi er mindre enn en time fra Oslo.

Likevel er vi praktisk talt i rute ved Hønefoss. Hvem f.... fant på denne genistreken å legge Bergenbanen om Drammen. Nå skal Ringeriksbanen gjøre Bergensbanen 6 mil kortere med trase gjennom Vestmarka inn til Sandvika. Hvorfor det?? Hvorfor ikke utvide med dobbeltspor fra Oslo S til Roa. Da bedres både reisetid og funksjonalitet for Gjøvikbanen. Og til en langt billigere penge kan Bergenbanen gå den vakre reisen gjennom Nordmarka til Oslo permanent igjen.

Men slutt å kave. Det er snart Jul. Vi skal på tur til Hønefoss til Jul. Men en tur innom Førde og Golsfjellet først. Og da med bil. Vi høres.

Bergen 18.desember 2017

Arvid 

 

4. søndag i advent - julaften

Ventetida er over. Jeg har alltid syntes at ventetida er fin, men ofte travel. Men på tross av at advent i år har vært veldig kort -  du kan ikke få det kortere enn når julaften kommer på 4. søndag i advent - så har jeg for første gang hatt tid og anledning til å kjenne etter. Jeg har ikke jobbet for mye, ikke hatt opp-pussingsoppgaver, store vedlikeholdsoppdrag eller vært «utenskjærs» i desember. Og jeg har vært i tide med det som skulle gjøres til Jul. (iallfall etter min mening)

Men jeg har ikke pynta juletre i år. Vi reiste fra et julepyntet hus hjemme 19 desember, men altså uten at juletreet var kommet på plass. Var innom hytta i Førde og julepyntet, men uten juletre, og reiste videre til Bjørkestølen og pyntet. Men uten juletre. 

Men det kjennes helt rett. For første gang i mitt liv, har jeg hatt to skiturer rett innunder juletida, og flere gode turer i skog og mark både på dag og kveldstid helt. Og det kjennes godt. Kveldsturen tirsdag kveld langs «kjærlighetsstien» til «Vasetdansen» under en fantastisk stjernehimmel.

 Nesten månemørkt, så alle stjernene fikk vist seg fram. Jeg satt utenfor vogna i en time etterpå for å nyte stilheten, og det svake lyset fra Karlsvogna, Syvstjerna og «Julestjerna» og alle de andre titusen stjernene. 

Og dere som kjenner meg. Hvem hadde trodd at jeg var i stand til å nyte en skitur i det lave lyset fra en sol som så vidt titter opp over horisonten, og klarer å glede meg over at skismøringen sitter akkurat passe til de slake stigningene inn mot Timannstølen, eller til Hærevatn? Og gi passe fart til nedkjøringene. 

Nå passe fart ble og det vel ikke. Skareføre både i og utenfor løypene. Så siste gangen gikk jeg rett ut i en sving. Men jeg kan fortsatt det å falle på ski. Så ingen skader. 

Men nå sitter jeg framfor et vakkert juletre på Hønefoss. Utenfor er det snø på markene, og de siste solstrålene farget himmelen rød i sørvest i går ettermiddag. Utenfor kjøkkenvinduet er det meis, fink, dompap og et ekorn på de mange matstasjonene. Her skal både folk, dyr og fugler oppleve en god julehelg.

Det er veldig godt å høre til og være til

Mine tanker går til de som sitter aleine, og de som opplever at det er en som mangler denne jula.

Se deg rundt og gi en klem til de som du har rundt deg. Fortell han eller henne at du er glad i han eller henne. Og nyt stunda.  Det er nå du lever. Bestetida kan være nå. GOD JUL. 

24.12.2017 

Arvid